Tips för bättre ögonhälsa

Ögonen, de ska vi vara rädda om! Att ta hand om dem samt att se till att skydda dem och din syn är viktigt. Det handlar inte bara om att skydda dina ögon mot farliga föremål på jobbet, utan det handlar även om att kunna hålla dem friska på ett bra sätt. Du kan därmed skydda din syn på fler sätt än bara med skyddsglasögon.

Ät nyttigt och motionera!

Att den mat vi äter har en påverkan på hur vi mår, det är det många som vet. Men vår hälsa omfattar även våra ögon. Det har bland annat gjorts forskning som visar att det finns flera näringsämnen som kan hjälpa till att motverka vissa synproblem, så som går starr och makuladegeneration. Bland dessa näringsämnen hittar vi Omega3, zink, c vitamin och e vitamin. Det finns dels som kosttillskott, men du kan även få i dig det via maten. Så äter du mycket bladiga grönsaker, spenat, kål, lax, tonfisk, ägg, nötter, bönor och citrusfrukter, så hjälper det till att hålla dina ögon friska. Dessutom bör du se till att även motionera mer. Det ger dig en bra hälsa och påverkar även dina ögon.

Fler tips för bättre ögonhälsa

Om du rökar, så se till att sluta med det. Det är nämligen så att rökning gör att det blir en ökad risk för olika sorters ögonsjukdomar. Bland annat kan det ge gråstarr, optisk nervskada eller makuladegeneration. Du bör även skydda dina ögon mot solen, och det kan du göra genom att använda dig av rätt sorts solglasögon. De bör till exempel vara CE-märkta så att du får det UV skydd du behöver. Ett annat par glasögon du bör använda är skyddsglasögon. Det om du jobbar med farliga ämnen, eller saker som flyger omkring.

Något som skadar våra ögon, är för intensivt stirrande på en skärm. Oftast är det en dator vi sitter vid och utöver att det skadar ögonen, så kan det även ge dig smärtor i ryggen, särskilt om du inte sitter på en ergonomisk arbetsplats. Sitter du mycket vid en dator så kan du känna av att du får trötta ögon, synen blir suddig och att det blir svårt att fokusera på långt håll. Det kan även ge dig huvudvärk och så då att du känner av smärtor i kroppens delar som nacken, ryggen och axlarna. Det finns idag flera sätt att avhjälpa dessa problem, om det är så att du inte kan vara från datorn på grund av jobb. Bland annat är det vanligt att ha så kallade terminalglasögon, som avlastar ögonen på ett bra sätt.