Förebyggande mot vikande syn

Vår ögon kan få en försämrad syn, det på grund av skada eller på grund av att vi åldras. Det man kan göra för att förbygga sin syn så att den inte försämras. Det kan man göra genom att utföra vissa ögonövningar.  Du som redan har ett synfel, rådfråga din optiker innan du gör någon av övningarna.

Ögonövningar

Dessa ögonövningar kan hjälpa dig att hålla synen på topp:

Ta ett föremål, som en penna, och håll den ut med din arm som mått på avstånd. Se till att du fokuserar på ditt föremål och sedan rör du det sakta mot dig, i fem sekunder, tills du rör din näsa med det. Sedan rör du pennan ut samt inåt 10 gånger, på samma sätt.

En annan övning är att ta ett föremål och röra det så lång ner i ditt blickfång som du kan. Du kan röra på föremålet för att upptäcka det. Gör detta i olika riktningar. Upprepa detta 10 gånger.

Rör dina ögon, upp och rör dem ner, 8 gånger. Sedan så gör du åtta 8 med att röra dem från sida till sida. Tvinga inte fram rörelsen.

Knip igen ögonen hårt i 3-5 sekunder. Håll dem sedan öppna lika länge. Upprepa åtta gånger.

Slut dina ögon, massera dem sedan 1-2 minuter med cirkelrörelser. Ha rena händer och pressa inte för hårt.

Sätt dig avslappnat, rulla dina ögon medurs och sedan rulla dem moturs. Upprepa detta fem gånger, se till att blinka varje gång.

Sätt dig vid ett fönster, 15 cm från det. Sätt upp ett märke på rutan och då i din ögonhöjd. Gärna ett klistermärke med en stark färg. Försök att titta förbi märket och fokusera bort från det. Sedan på klistermärket igen.

Sätt dig och titta på en vägg mitt emot dig. Föreställ dig att du skriver något med hjälp av dina ögon. Ju större dom är desto bättre.

Hitta ett föremål 50 meter bort och titta på det i flera sekunder, sedan ska du fokusera på ett föremål 10 meter bort, i samma riktning. Byt sedan tillbaka till första föremålet efter ett par sekunder. Upprepa detta 5 gånger.

Föreställ dig att du står framför en låtsasklocka och titta på mitten av denna. Titta sedan på en tid, vilken du vill, låt bli att röra ditt huvud. Sen till mitten, sen en ny tid. Upprepa 12 gånger.